priestory na svadobnú hostinu

Priestory na svadobnú hostinu

priestory na svadobnú hostinu

Priestory na svadobnú hostinu

Moooožno ste sa čo-to dočítali v mojom predchádzajúcom stručnejšom blogu o krokoch po určení rozpočtu, kde som spomínala aj výber miesta hostiny, teraz sa tomu povenujeme trošku viac. Ako som spomínala najčastejšie sa na svadby využívajú reštaurácie alebo penzióny s vlastným cateringom, kaštiele a zámky, ktorý catering môžu aj nemusia mať, kultúrne domy, ktoré ho väčšinou nemávajú a bonusový priestor, úplný exteriér, resp. pre nie až takých dobrodruhov – párty stan

Keď máte ujasnené, ktorú z týchto možností preferujete, bolo by fajn zamyslieť sa aj nad zopár ďalšími otázkami. 

Vlastný catering alebo radšej nie? 

V podstate je to jednoduché,: buď si chcete prenajať priestory a catering v jednom balíku (napr. reštaurácia alebo penzión s vlastnou kuchyňou) alebo si chcete zabezpečiť každé zvlášť (napr,. kultúrny dom, či párty stan bez kuchárov a čašníkov. Obe ma svoje plusy a mínusy. Poďme sa na ne teraz pozrieť. 

2 v 1 a.k.a. reštaurácie 

  • menej koordinácie potrebnej z vašej strany
  • menej starostí s detailami
  • postarajú sa o výzdobu
  • ponúkajú často aj ďalšie služby ako DJ, rôzne hudobné zoskupenia, osvetlenie…
  • väčšinou si nemôžete doniesť veľa vlastného (napr. alkohol alebo nealko)
  • korkovné*
  • pravdepodobnejšie výrazne drahšia ponuka
  • nemusí vám chutiť, ako tam varia

Každé zvlášť a.k.a. kultúrny dom alebo exteriér a catering

  • alko/nealko si môžete nakúpiť, kde chcete a priniesť si ho bezďalšieho poplatku
  • máte veľký výber cateringov – nemusíte si vyberať kuchára podľa priestorov
  • flexibilita – viete si vybrať tak, aby to bolo lacnejšie
  • Varovanie: pozitívum je aplikovateľné iba na control freakov ako ja: za všetko si zodpovedáte sami a ako si to spravíte tak to bude a nijaký cudzí faktor (cháp, iný človek) vám to nepokazí
  • výzdobu, ozvučenie, stoličky, stoly, zákusky… si musíte sami zabezpečiť a skoordinovať
  • všetko si musíte sami nachystať a takisto odpratať a vypratať, čo môže byť v prípade končiaceho prenájmu o 6:00 ráno po svadbe trošku problém
  • ak potrebujete, aby všetko išlo podľa plánu budete asi potrebovať svadobného koordinátora/koordinátorku

Geometria stolov

Ďalšia otázka pri prvotnom výbere miestnosti je aj otázka, či chcete mať okrúhle alebo vám nevadia aj podlhovasté stoly. Pretože okrúhle zaberajú viac miesta a preto treba myslieť na to, koľko budete mať ľudí a teda koľko stolov do tohto priestoru chcete napratať, aby ľudia nemuseli na svoje miesta nasadať bokom ako na koňa. 

Parketový parket?

Zároveň treba myslieť na to, aký veľký parket budete chcieť, keďže pekné veľké okrúhle stoly z neho vedia celkom ukrojiť.  Možno som veľmi vyberavá, ale dva rozhodujúce faktory pri prvom vyhľadávaní lokalít na svadobnú hostinu boli parketový parket a žiadne stĺpy. Možno to neznie ako také zásadné a hlavne čo je vlastne neparketový parket? No predsa parket, ktorý nie je z parkiet. Záležalo mi jednoducho na tom, aby priestor, ktorý je vyhradený na tancovanie mal drevenú podlahu (alebo laminát, až taká vyberavá zas nie som). Pretože veľa miest ponúka priestory, kde je tanečný parket z keramických kachličiek, či takého tenkého celoplošne nalepeného koberca, ktorý býval v škôlkach (nemyslím samozrejme ten s autíčkami a cestou). Ak vám na tom nezaleží tak gratulujem, ale ak áno, tak by som si na to dala pozor, aby ste nemuseli prenajímať ešte navyše prenosný parket, lebo to nie je práve lacná záležitosť. 

Hostia chcú výhľad

Stĺpy… vy by ste možno veľmi ocenili možnosť schovať sa za stĺp a oddýchnuť si, ale hostia veľmi neoceňujú keď musia vykonávať akro-jogu za pomoci vlastnej stoličky, aby na vás videli poza stĺpy.

Svadobčania sú šťastní, keď sa pozerajú na svadobný pár. Takže keď na nich celý čas nevidia alebo sa musia so svojim plným bruchom, s drinkom v jednej ruke a zákuskom v druhej postaviť a pri tom sa nakláňať, nebudú príliš šťastní. A keďže to isté napadlo aj celému radu pred nimi, tak na vás aj tak neuvidia. Ak náhodou predsa len váhate nad priestorom, v ktorom sú stĺpy, premyslite si koľko budete mať stolov a ako by boli uložené a fyzicky si to tam vyskúšajte, či by ste zo všetkých miest videli na hlavný stôl, ak áno, bingo, ak nie pripravte sa na vyberanie zo zoznamu hostí, komu dovolíte na vás pozerať a komu túto radosť nedožičíte.

Aké alko?

Možno sa táto otázka bude zdať príliš skorá na toto štádium príprav avšak mali by ste aspoň približne poznať váš spoločný názor na alkohol, netreba zachádzať do hlbokých debát o tom, či je alkohol metla ľudstva, stačí, keď sa rozhodnete, aký alkohol chcete na svadbe ponúkať.

Išlo by to síce aj úplne bez neho, ale myslím, že tým by ste sklamali ľudí viac než tým, že by na vás nevideli. Prečo je dôležité to riešiť už pri výbere sály? Napr. ak chcete mať na svadbe určite čapované pivo, ale dve so 4 priestorov takúto možnosť neposkytujú, vtedy treba zvážiť, či by ste si takýto prístroj mohli požičať od iného cateringu a kúpiť si sud piva a či sa vám to cenovo oplatí.

Ďalšia vec je korkovné*, vo väčšine reštaurácií sme sa stretli s tým, že korkovné bolo treba platiť na tvrdý alkohol aj víno. Avšak niektoré reštaurácie ponúkali na výber, za čo korkovné budete platiť a za čo nie, takže sa napríklad oplatí uvažovať nad tým, že ak chcete málo vína a veľa tvrdého, táto možnosť by mohla byť výhodná a dať si korkovné iba na víno. Niektoré reštaurácie majú podmienku, že jeden druh alkoholu alebo nealko musí byť od nich. Je vhodné tiež spomenúť, že niektoré reštaurácie ale aj samostatné cateringy majú nastavené určité minimá na alkohol a nealko. Čiže je fajn mať už určitú predstavu o tom, aký alkohol chcete podávať na svojej svadbe.

Štýl svadby

Poslednou, ale nemenej dôležitou, otázkou je štýl alebo téma vašej svadby. Ak chete mať napr. veľmi prírodnú svadbu, hodí sa skôr do priestorov stále modernejších stajní upravených na tieto účely než do hypermodernej celopresklenej reštaurácie. Ale znova ide iba o váš vkus a šikovnosť ako viete využiť váš priestor a zasadiť ho do vašej témy alebo štýlu, hlavne myslite na to, keď pôjdete obzerať priestory, ako by ste si tam všetko predstavovali upravené.

Zhrnutie

Takže, aby som zhrnula svoje odporúčania, potrebujete si určiť:

  • či chcete svadbu vonku (pod holým nebom alebo párty stanom) alebo vo vnútri (reštaurácia, kaštieľ alebo kulturák)
  • či ste ochotní trochu viac zamakať a ušetriť nejaké peniaze prenájmom kulturáku a samostaného cateringu alebo si vážite svoj čas a príprava svadby nie je vaše hobby a preto si radšej zvolíte miesto, kde sa vám o všetky veci postarajú komplexne
  • koľko a akých stolov, chcete
  • či vám záleží na tom, aby všetci hostia stále na vás videli a či budete tancovať na skutočnom parkete 
  • aké alko plánujete podávať
  • v akom štýle bude vaša svadba

Viac o konkrétnych typoch na svadbu v Bratislave a v jej okolí nájdete v mojom ďalšom blogu.

*korkovné: zjednodušene je to poplatok za každú vami prinesenú fľašu alkoholu a niekedy aj nealka, ktorú musí personal uskladniť, vychladiť, otvoriť a naservírovať hosťom

Ďalšie
články